Πώς να μιλάμε με τα παιδιά μας

24 Μαΐου 2017

της Καραμπούλα Νατάσσας, λογοθεραπεύτριας στο κέντρο Ειδικών Θεραπειών «Έλλογον»

Αρκετές φορές έχει χρειαστεί να δώσουμε συμβουλές σε γονείς για το πώς να μιλούν αποτελεσματικότερα με τα παιδιά τους. Με παιδιά διαφορετικών ηλικιών, με διαφορετικές προσωπικότητες, άλλα με πολύ καλές ικανότητες επικοινωνίας και γλώσσας και άλλα με δυσκολίες σε αυτούς τους τομείς.

Και όμως υπάρχουν βασικές «γραμμές», βασικές κατευθύνσεις, που μοιάζουν να διευκολύνουν την επικοινωνία με τα παιδιά. Παρακάτω, σας προτείνουμε κάποιες από αυτές:

Μιλήστε με τα παιδιά σας για απλά, καθημερινά θέματα. Αν εγκαταστήσουν ένα «μοντέλο επικοινωνίας» για αυτά τα θέματα, αργότερα θα σας μιλήσουν με περισσότερη ευκολία για ένα πιο σύνθετο και σοβαρό θέμα, που ίσως τα απασχολήσει.

Την ώρα της συζήτησης με το παιδί σας αφιερώστε αποκλειστικά τον χρόνο σας σε αυτή. Μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό, που σας λέει το παιδί, διατηρήστε το βλέμμα σας πάνω του, δώστε την ενέργεια σας σε αυτό το μοίρασμα. Αφήστε για λίγο στην άκρη τις δουλειές του σπιτιού, τα τηλέφωνά σας και τις σκέψεις για την αυριανή μέρα στη δουλειά.

«Ανοίξτε» το κανάλι επικοινωνίας με το παιδί σας. Αφήστε το να σας μιλήσει, προσπαθήστε να είστε ενθαρρυντικοί, ώστε να μην κλείσει ένα θέμα συζήτησης με το φόβο ότι αυτό που σας λέει δεν σας αρέσει ή δε σας αφορά.

Ακούστε με προσοχή, σκεφτείτε τα λόγια και τα συναισθήματα του παιδιού σας. Μέσα από τις αφηγήσεις του, έχετε την ευκαιρία να το γνωρίσετε καλύτερα, να μάθετε πώς είναι η ζωή του, όταν δεν είστε μαζί του (π.χ. στο σχολείο του, στις βόλτες του, με τους φίλους του). Οι συζητήσεις σας είναι μια ευκαιρία για να μάθετε το παιδί σας καλύτερα- και εκείνο εσάς.

Το παιδί σας μαθαίνει διαρκώς μέσα από τη σχέση σας και κυρίως μέσα από τη στάση σας. Όση ώρα μιλάτε, «καταγράφει» τί τύπος συνομιλητή είστε, βασικά τι άνθρωπος είστε…Καταγράφει αν ακούτε με κατανόηση και ειλικρινές ενδιαφέρον, όσα σας λέει, καταγράφει αν σέβεστε τις ιδέες του και του δίνετε χώρο να τις επεκτείνει, καταγράφει ακόμη και το πώς διαφωνείτε μαζί του. Είναι ευκαιρία να του δείξετε ότι οι άνθρωποι σχετιζόμαστε στη βάση του σεβασμού και της ευγένειας.

Με άλλα λόγια με αυτό το κείμενο θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε καθημερινά μικρές ή μεγάλες συζητήσεις με τα παιδιά σας. Μέσα από τις λέξεις, τις ερωτήσεις, τα χαμόγελα, τις αντιπαραθέσεις ακόμη, οι σχέσεις δυναμώνουν! Συζητήστε λοιπόν, είναι βοηθητικό!


Τα αδέρφια των παιδιών με αυτισμόΜουσικοθεραπεία και ποιους ωφελεί

Γνωρίστε μας από κοντά

Καλέστε μας και κλείστε ένα ραντεβού για να δούμε μαζί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Η έμπειρη ομάδα μας θα σας δώσει την εκτίμησή της και κάθε απαραίτητη πληροφορία για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

210 4137400
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ